Navigation Menu+

Gelatine ideaal voor “dierlijk” paleotoetje

Posted on 20-aug-2014 by in Paleohacks, Producten, Voeding | 0 comments

Een van de standaards in het paleodieet is zelf getrokken bouillon. Niks bouillonblokje! Gewoon bot, merg en vlees uitkoken. Een uur of 4 tot 8 in de pan of 2 to 3 in de snelkookpan (tip!). Die bouillon – of in het Engels zo mooi “bone broth” bevat dan allerlei waardevolle stoffen. Mineralen en eiwitten die je verder nauwelijks uit je voeding kan halen. Logisch ook dat de oermensen ook die botten nog uitkookten. Alles gebruiken is natuurlijk het devies in karige tijden. En omdat elk dier wat je jaagt ook botten heeft en we dus honderdduizenden generaties dierlijke bouillon hebben genuttigd, zijn we er ook genetisch op afgestemd geraakt. Een van de zeer waardevolle stoffen in bouillon is gelatine. En het leuke is dat we die gelatine ook gewoon van Dr. Oetker kunnen nemen. Speciale paleoshops bieden grasgevoerde gelatine aan. Wat is dat nu weer? Dat is Dr. Oetker met een goed geweten. Die gelatine is echt niets verschillend, maar het komt van dieren die paleo-verantwoord zijn gehouden. Hoewel? Dat kan natuurlijk niet want vee is sowieso niet paleo. Wees dus praktisch en neem gewoon die Dr. Oetker als velletjes of poeder. De poeder kan gewoon in koude vloeistof worden geroerd. De velletjes moet je 30 seconden in koud water leggen en dan 1 voor 1 oplossen in warme maar niet kokend hete vloeistof. Lekker paleotoetje: vruchten (kan ook diepvries) in een bakje, gelatine in groene thee met een vleugje honing, over de (bevroren) vruchten schenken. In de koelkast en na opstijven smullen maar. Gelatine is goed voor de darmen, voor huid, nagels, botten en kraakbeen (kraakbeen = gelatine). Ik kan me ook voorstellen dat je oogbol en dus je zicht wel vaart bij voldoende inname van gelatine.

Bronnen:
http://www.evawitsel.nl/blog/2014/gelatine-het-nieuwste-superfood
http://www.hetpaleoprincipe.nl/artrose.html
http://stupideasypaleo.com/2014/02/02/gelatin-worth-the-hype/

 

Als kind extreem bezorgd over de staat van de natuur, besloot Hajo Smit milieuhygiëne te gaan studeren. Na cum laude te zijn afgestudeerd deed de leugenachtige aard van de milieubeweging en de milieuwetenschap hem besluiten eerst andere passies te gaan volgen. Hij werd skileraar. Het voedde zijn fascinatie met bergen en outdoorsport. Toen zijn vader in 2009 overleed aan prostaatkanker besloot Hajo Smit intensief te gaan studeren op voeding en gezondheid. Die studie is nooit meer opgehouden. Het grote voordeel van gezondheidsstudies is dat je de kennis direct op je eigen lichaam kunt toepassen. Doe dus je voordeel met zijn inzichten…

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Avocado als romige basis voor mousse en taart - Paleohacks.nl - […] Gelatine ideaal voor “dierlijk” paleotoetje […]
  2. De mens is carnivoor en meer (orgaan)vlees eten is de beste paleohack - Paleohacks.nl - […] nog uitgewerkt op deze site: vis, schaaldieren, dierlijk vet, lever, orgaanvlees in het algemeen en gelatine hebben we al…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *