Navigation Menu+

Haal de zon in huis en geef je hele gezin voldoende vitamine D

Posted on 4-sep-2014 by in Mentaal, Paleohacks, Producten, Video, Ziekten | 6 comments

Bij dit onderwerp ga ik heel weinig toelichten. Het is te evident! De video’s hieronder lichten een en ander toe. Wacht niet langer en haal die zonnebank in huis. In de winter heb je in Noord-Europa gewoon niet genoeg. In de zomer red je het misschien als je tijdens kantooruren tenminste verschillende keren een wandelingetje in de zon kunt maken met korte mouwen. Over de kankerzorgen: nooit verbranden en niet meer in de zon of onder de zonnebank dan de halve tijd voor je lichaam roze kleurt. Kwartiertje dus. Liefst elke dag. Dat red je niet als je geen zonnebank in huis haalt. Zelf neem je misschien een abonnement op een zonnestudio maar ga je dat ook met je kids doen? Veel te duur. En juist de kids hebben de vitamine D nodig!

Zie hier de informatie die een keten van zonnestudio’s geeft. Tuurlijk niet “objectief”, maar heus er zijn bedrijven die echt iets goeds doen voor de mens. Leer zonnestudio’s zo te zien! Hier lees je dat het vroeger al eens gewoon was om kinderen te laten “zonnebanken”. Nu zijn we zo bang gemaakt voor de zon dat zelfs de rachitis bij kinderen in Groot-Brittannië terugkeert. Rozemarijn van West heeft hierrr een zeer compleet informatief over zonnen en vitamine D geschreven. Hieronder een pregnante passage uit haar artikel:

Over Vitamine D en kanker

Meer zon minder kanker
De laatste jaren is er aanzwellend bewijs dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van kanker. Onderzoek van het Amerikaanse National Cancer Institute wees uit dat mensen die in een gebied met veel zon wonen een lager risico hebben om te sterven aan o.a. borstkanker, eierstokkanker en prostaatkanker. Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Veel zonnebaden zou het risico op prostaatkanker met 20% kunnen verminderen (Bron: Nieuw licht op vitamine D, Dr. G. Schuitemaker).

Hoe zit het dan met huidkanker?
De kans op huidkanker kan wel vergroot worden door overmatig zonnen, maar dat geldt vooral als je verbrandt. Uit onderzoeken blijkt dat juist mensen met buitenberoepen de kleinste kans op een melanoom (huidkanker) hebben. Er zijn dan ook artsen die de toename van huidkanker juist toeschrijven aan te weinig buiten zijn van de moderne mens. Daardoor krijgt de blanke winterhuid opeens een overdosis zon tijdens de 3 weken zonvakantie of tijdens de eerste mooie lentedagen. Verbranding vergroot het risico op de ontwikkeling van melanoom, de gevaarlijkste vorm van huidkanker. Regelmatige blootstelling aan de zon doet dat niet als er maar sprake is van geleidelijke verkleuring. Daarnaast is huidkanker de meest onschuldige vorm van kanker en kan in de meeste gevallen goed worden behandeld.

Zon belangrijkste bron vitamine D
Het grootste deel van onze vitamine D behoefte moeten we in Nederland uit de zon halen, ongeveer 85%. Een half uur in de zon op een zonnige junidag kan namelijk wel 20.000 IE opleveren (ter vergelijking: 100 gram zalm levert ongeveer 450 IE). Maar wat doen we; we smeren ons massaal in met zonnebrandcreme. En dat verhindert de synthese van vitamine D in onze huid. Zonnebrandcrêmes spelen daardoor een belangrijke rol in ons tekort aan vitamine D.

Kortom: het eenzijdige blind staren op melanoom is een ramp voor de volksgezondheid!

Kijk nog onderstaande video’s om het hele verhaal bij elkaar te hebben!

Afsluitend het mentale aspect: als wij inderdaad losgekomen zijn van de apen door honderdduizenden jaren te badderen in een Afrikaanse vis- en schaaldierrijke zee… dan moet je gewoon de zon in huis halen. Zoals in een dierentuin een natuurlijke habitat voor dieren wordt geschapen. Haal je de zon niet in huis doe je jezelf, je partner en je kids te kort. Meer nog dan al die noodzakelijke voedingsaanpassingen zijn dit soort dingen de crux van de overgang naar paleo: leer jezelf zien als een dier met een natuurlijk habitat en creëer je eigen optimale dierenverblijf voor maximale gezondheid.

Bronnen:
http://www.sundays.nl/vitamine-D/
http://www.vitaminedtekort.nl/wordpress/zon-en-zonnebank/
http://www.nd.nl/artikelen/2013/november/08/engelse-ziekte-maakt-comeback-in-groot-brittannie
http://www.earth-matters.nl/23/8000/kanker/zonnen-zonder-smeren-is-gezond.html

Als kind extreem bezorgd over de staat van de natuur, besloot Hajo Smit milieuhygiëne te gaan studeren. Na cum laude te zijn afgestudeerd deed de leugenachtige aard van de milieubeweging en de milieuwetenschap hem besluiten eerst andere passies te gaan volgen. Hij werd skileraar. Het voedde zijn fascinatie met bergen en outdoorsport. Toen zijn vader in 2009 overleed aan prostaatkanker besloot Hajo Smit intensief te gaan studeren op voeding en gezondheid. Die studie is nooit meer opgehouden. Het grote voordeel van gezondheidsstudies is dat je de kennis direct op je eigen lichaam kunt toepassen. Doe dus je voordeel met zijn inzichten…

6 Comments

 1. Is idd wel reclame maar wat deed het me goed zo’n zonnebank. Werd warmer en rustiger. Slik nu een zooi extra vitamine D want ik heb een ernstig tekort en moet kijken of bruin dat kan trekken, af en toe de zonnebank. Andere banken hebben dat effect volgens mij niet. Een daglichtlamp in huis schijnt ook te helpen, heb ik net ff besteld en nu hopen dat het helpt.

 2. we like to honor several other wo-dlrwide-web sites around the internet, even when they aren’t linked to us, by linking to them. Below are some webpages worth checking out

 3. Dawson oh j’ai honte…! Je ne connaissais pas très bien et je sais que j’ai gâché le visionnage du dernier épisode de ma meilleure amie en me moquant de la fille qui meurt. Un mauvais souvenir pour moi, je m’en veux beaucoup rétrospectivement. Mais je n’ai jamais suivi la série car je n’étais pas du tout sériephile à l’époque (sauf Buffy et… une surprise pour de prochaines retroreviews).

 4. absolutely love Loveninjas, but I must say I was disappointed when I heard this 🙁 It sounds like a bad Pulp rip-off to me. But, who knows? Maybe it’ll grow on me. Well done for spreading the word about the ninjas anyway. I can’t wait for the album.

 5. saya rasa mak saya nanti silap2 p mengajar pakai tongkatabis dah pencen umur 60patut dok umah main dgn cucu jeeh!hihihihi

 6. I see you don’t monetize ultiemgezond.nl, don’t waste your traffic,
  you can earn additional cash every month with new monetization method.
  This is the best adsense alternative for any type of
  website (they approve all websites), for more info simply search in gooogle:
  murgrabia’s tools

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *