Navigation Menu+

Zuurkool zelf maken brengt je darm en geest terug in balans

Posted on 2-sep-2014 by in Mentaal, Paleohacks, Recepten, Voeding | 1 comment

Een van de beste ontdekkingen die je met de paleo lifestyle kunt vinden, is het ultieme onthaasten met slow foods. Noten wellen is er een voorbeeld van. Zelf zuurkool maken is het allermooiste voorbeeld. Ultragezond qua nutriënten maar vooral als probioticum. Mijn darmen maakten een vreugdesprong vanaf de eerste dag dat ik mijn zelfgemaakte zuurkool at en het heeft mijn prikkelbaarheid een stuk verminderd zo niet geëlimineerd (samen met de andere cruciale paleohacks natto en aardappelzetmeel). Hieronder enkele filmpjes van hoe je het zelf maakt.

Er zijn veel filmpjes in omloop die het pure recept verklooien. Toevoegen van karnemelk om de fermentatie te starten! Niet nodig. Toevoegen van azijn! Bah. Pasteuriseren. Neeee! Het gekste wat ik las is dat het niet erg is als het aan de bovenkamt schimmelt en dat je dat eraf moet scheppen! Jakkes. Wat ik ook een foute vorm van zuurkool maken vind is het aanstampen van de zuurkool met een stamper. Het gaat er juist om dat je de gesneden kool langdurig met je eigen knuisten kneed. Ultieme paleogym!

Ik beeld me daarbij meditatief in dat mijn handen mijn maag zijn en maak soort van peristaltische bewegingen waarbij ik de kool tussen mijn handen met een draaiende polsbeweging tegen elkaar druk zoals je ook een handwasje zou doen. Er komt met dat kneden zo veel sap vrij in combinatie met het toegevoegde zout dat je ook niet heel erg moeilijk lucht van je zuurkool weg hoeft te houden. In de fermentatie komt bovendien CO2 vrij en dat is een zwaar gas dat op de oppervlakte van je zuurkool blijft hangen.

Inmiddels ook twee fraaie 3 liter zuurkoolpotten met een luchtdichte maar CO2 doorlatende afsluiting op basis van een randje water aangeschaft bij keukenkeramiek.nl. Fantastisch! Zo’n pot is in feite een externe maag waardoor we een beetje meer plantaardig materiaal kunnen eten. Bij planteneters gebeurt de fermentatie tenslotte in de voormagen die wij als carnivoren missen. Zie ook bij de paleohack vlees.

Hieronder 4 die absoluut paleo proof zijn. De eerste was mijn eerste stap in dit avontuur en die is ook echt perfect….

In de volgende de goede tip om een jeneverbesje en wat komijn toe te voegen. Maar je kunt eigenlijk alles toevoegen wat je lekker vindt: wortel, radijs, paprika, rode peper. In de groente zelf zitten de goede bacteriën in die de plant ook zelf gebruikt om zich tegen ziekten te beschermen die na het snijden en kneuzen van de kool begint alle glucose in melkzuur om te zetten. Wat deze man aan het einde doet met zo’n fermentatie setje bovenop de pot is echt niet nodig als je zoals in de eerste video voldoende sap uit gekneed hebt. Je kunt dan ook gewoon de pot elke dag ff openen en even snuffelen hoe je zuurkool wordt. Vanaf de 3e dag is hij goed te eten en als je hem zuur genoeg vindt zet je hem in de koelkast. Maar hij is ook prima wekenlang te bewaren buiten de koelkast.

Nu een mooie Duitse paleovrouw of tenminste gezond neolitisch. Paar extra tips: doe een gewicht op de kool om te zorgen dat er geen kool in contact is met de lucht. Ik las hierrr dat je via deze Duitse Fermentatie Facebook groep die schijven kunt krijgen. Ook een goede tip als je een kelder hebt: 2 dagen op kamertemperatuur en dan in de kelder nog 5,5 week door fermenteren. Maar gewoon een hele week op kamertemperatuur en dan in de koelkast is ook prima.

De laatste is van een man die het op wat grotere schaal maakt. Hij vertelt mooi over zijn passie!

En nu zelf die passie ontwikkelen. Ik zou bijna zeggen: ik fermenteer dus ik besta!

Meer bronnen:

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/surprising-health-benefits-of-sauerkraut

http://www.pickl-it.com/blog/202/sauerkraut-wonder-food/

http://healthimpactnews.com/2014/sauerkraut-anti-cancer-fermented-food-that-restores-gut-flora/

 

 

Als kind extreem bezorgd over de staat van de natuur, besloot Hajo Smit milieuhygiëne te gaan studeren. Na cum laude te zijn afgestudeerd deed de leugenachtige aard van de milieubeweging en de milieuwetenschap hem besluiten eerst andere passies te gaan volgen. Hij werd skileraar. Het voedde zijn fascinatie met bergen en outdoorsport. Toen zijn vader in 2009 overleed aan prostaatkanker besloot Hajo Smit intensief te gaan studeren op voeding en gezondheid. Die studie is nooit meer opgehouden. Het grote voordeel van gezondheidsstudies is dat je de kennis direct op je eigen lichaam kunt toepassen. Doe dus je voordeel met zijn inzichten…

1 Comment

Trackbacks/Pingbacks

  1. Op de WC broodjes bakken met de Bristol Stool Chart - Paleohacks.nl - […] Zuurkool zelf maken brengt je darm en geest terug in balans […]
  2. De mens is carnivoor en meer (orgaan)vlees eten is de beste paleohack - Paleohacks.nl - […] Zuurkool zelf maken brengt je darm en geest terug in balans […]
  3. Ultrahardcore milieuactivisten kiezen voor vlees - Climategate.nl - […] beleefde met een overgang naar het paleo-dieet. Niet eens vlees maar Honig aardappelzetmeel en zelfgemaakte gefermenteerde zuurkool genazen mijn…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *