| |

Alleen onkritische paleofreaks sluiten bonen uit

Ik ga niet overdreven mijn best doen het ultieme altikel over bonen van doperwt tot pinda (in het Engels “legumes”) en het paleolitische dieet te schrijven. Daarvoor verwijs ik graag naar het strikt wetenschappelijke Beans, Beans the Magical Fruit: Why the Paleo Diet Should Not Exclude Legumes van Hillary Huber. Wil je het wat luchtiger dan moet je dit artikel lezen op carbsanity. De auteur daar rekent in feite af met paleo nu het ook dreigt te verworden tot een dogmatische sekte die ook nog eens blind in de fuik zwemt van de marketeers die klaar staan om de goedgelovigen kwakzalvende paleomiddeltjes aan te smeren. Prangend is de vaststelling dat Loren Cordain enerzijds aangeeft dat je de 85/15 regel moet volgen en dat je dus 3x per week mag zondigen maar dat hij zich keert tegen het advies van een diëtist die 3x per week peulvruchten aanbeveelt!

In Europa zijn we minder hyperig denk ik en hoop ik tenminste dat paleo een brede gezonde en vooral open basis houdt. Daar hoort bij de erkenning dat wat onze voorouders precies aten voortschrijden inzicht is.

Zie eens dit! Paleo of neopaleo of zelfs als het zondigen zou zijn…. bonen lijken gewoon safe. En zelfs in belangrijke mate aanvullend nutriëntenrijk. Tip: volg deze discussie af en toe en kijk waar de concensus heen beweegt. Trek verder vooral als n=1 je eigen plan gelet op wat je lekker vindt, wat het met je stoelgang doet en in het geval van bonen ook met je winderigheid en hoe je je daarbij voelt. Paleo is een paradigma dat nog veel meer met mindset en mentale levensstijl te maken heeft dan met wat je precies allemaal eet. Nu ja dat is ook weer te cru. Er zijn wel degelijk sterke diëtistische ingrepen nodig om niet in de chronische-ziekte-loterij van het westerse dieet mee te spelen. Het elimineren van bonen hoort daar vooralsnog niet bij!

Bronnen:
https://ultiemgezond.nl/wp-content/uploads/2014/08/publicatie-bonen.pdf
http://carbsanity.blogspot.nl/2014/03/to-bean-or-not-to-bean-why-is-that-even.html

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.