| |

Als paleo heb je geen cocaïne nodig: neem suiker (of honing of agavesiroop)!

Sinds Loren Cordains boek The Paleo Diet for Athletes weten we dat atleten geen topprestaties kunnen leveren zonder na het sporten de glycogeenvoorraden weer snel aan te vullen middels koolhydraat rijke voeding. Dat is niet paleo maar jager-verzamelaars liepen dan ook geen marathon in 2 uur en ook geen 100 meter binnen 10 seconden. Het zelfde kan en moet gezegd worden van mentale topprestaties. Als iedereen paleo was…. en lekker zou dieselen op vet en eiwit… dan zou de samenleving ook niet verder zijn dan de jagers-verzamelaarsgemeenschappen die we kennen. Niks iPhone 6 dus en gewoon weer aan de vuistbijl allemaal. Nu denk ik dat de uitvinder van de vuistbijl van het stamhoofd extra rantsoen honing had anders had hij dat ding ook niet kunnen verzinnen. Of gebruikten ze paddenstoelen?

Paleosupermarkt
Anyway: van de bankencrisis wordt wel eens gezegd dat die één op één te rijmen is met een collectieve cocaïneverslaving van bankiers… dan zou je kunnen zeggen dat de gewone hardwerkende samenleving één op één te rijmen is met een collectieve suiker- en koffieverslaving. We ruïneren onze lichamen maar winnen wel veel op het gebied van uitvindingen en complexiteit en keuzevrijheid. Dat levert ook weer ongezonde stress op maar helemaal terug naar de oertijd willen we ook niet. Een psycholoog zei ooit: een moderne mens denkt (en kiest; PH) op 1 dag net zo veel als een oermens in een heel leven. Dus moeten we de suiker en de vlagen van hersenproductiviteit die dat oplevert ook weer niet helemaal uitbannen en verbieden! Nee: als we allemaal paleo worden maken we in de paleosupermarkt een schap met suikerdrugs en dan kan elke paleo zelf uitmaken wanneer hij of zij toch eens een shot nodig heeft. Af en toe zondigen is toch de tiende van de tien geboden om gezond oud te worden…

sugar-vs-cocaine

Enne… geraffineerde suiker is 100% glutenvrij … en dus veel minder problematisch dan brood en pasta! Maar OK…. als paleo wil je je onderscheiden en dus geef je de voorkeur aan suikerbronnen als honing en agavesiroop. Ik heb gemerkt dat de suikers van een appel of een banaan ’s ochtends gewoon niet snel genoeg zijn om mij achter de PC echt even productief te krijgen. En dus neem ik nog even een flinke scheut agavesiroop in mijn ochtendkoffie!

Bronnen:
http://www.visualistan.com/2014/01/sugar-vs-cocaine-infographic.html

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.