| |

De mens is carnivoor en meer (orgaan)vlees eten is de beste paleohack

In de eerste weken na de start van deze website werd het bijna net als zoveel trendy dieetboeken en -websites een plek waar frisse groeten en vers fruit je toelachten als beeld van wat gezonde voeding is. Maar op geen enkele collage van voor de mens gezonde voeding mag (orgaan)vlees ontbreken! Ander ben je echt een bedrieger. Na lezen van het oerpaleoboek van Walter Voegtlin ben je absoluut genezen te denken dat de mens omnivoor is in de zin van “stop er maar van alles in”. Omnivoren zijn eigenlijk carnivoren die een beetje extra kunnen hebben. Zo kunnen wij dankzij amylase in ons speeksel goed koolhydraten afbreken en opnemen. Maar onze spijsvertering is verder praktisch gelijk aan die van een hond. Zie daarvoor dit overtuigende artikel verrassend genoeg op de website raising-rabbits.com. Beren kunnen ook koolhydraten verstouwen maar doen dit vooral in de herfst om dikker te worden voor de winterslaap. Koolhydraten maken een carnivoor vet!

Onze spijsvertering is simpelweg niet herbivoor en  een evolutionaire overgang tussen beide zou miljoenen jaren duren. Net zo lang als het duurde voor de te water geraakte herbivore koeien puur vleesetende dolfijnen en walvissen werden. Een dolfijn heeft nog steeds 4 magen maar gebruikt er 3 niet meer. Misschien gun jij het je achter-achter-achter en nog honderdduizend keer meer kleinkinderen om gezond als veganist oud te worden en offer je jezelf op door nu allerlei chronische ziekten op de koop toe te nemen. Mijn keuze zou het niet zijn. Al was het omdat het waarschijnlijker is dat er nog veel eerder vele vormen van biotechnologisch geproduceerd vlees door weefselkweek op de markt zullen komen, dan dat wij de eerste genetische stapjes op weg naar herbivoor hebben gezet. Wat dat betreft: get over with it! Ik ben carnivoor, jij bent carnivoor, wij zijn allemaal carnivoor.

De grap is dat herbivoren in feite ook carnivoor zijn. Want in hun voormagen kweken zij protozoïsche bacterieculturen die in feite hun dierlijke eiwwitbron zijn zoals kril voor de blauwe vinvis. Logisch ook want hoe zou je al het immense lijf van een koe of olifant kunnen opbouwen zonder dierlijke voeding! Wij mensen hebben die voormagen niet. Met fermentatie hebben we in feite externe voormagen geschapen door groenten in potten door bacteriën te laten voorverteren. Mis dus ook deze zuurkoolpaleohack niet. En we hebben geleerd producten eindeloos te koken en of te wellen waardoor wij als carnivoor ook voedingsstoffen uit groenten kunnen halen. Hoewel de vitamine A in wortels door koken sterk wordt gereduceerd is onze opname gekookt zo veel beter dat gekookte wortelen een beter bron van vitamine A zijn dan rauw.

koeienkudde

En wij eten dus weer die herbivoren. Die hebben fantastisch ontgift vlees geproduceerd op basis van plantaardig materiaal (in feite groenten en sla) dat doorgaans vol natuurlijke chemische gifstoffen zit. Misschien ontdekken we als mensen nog eens de lol van het carnivoor zijn. En willen we niet eens over naar industrieel vlees. Nu al kun je in Zuid-Afrika op vakantie gaan schieten op zeldzame dieren en die vervolgens opeten. En die zeldzame dieren worden daardoor bij uitstek prima beschermd. Het verdere goede nieuws (ja er is alleen maar goed nieuws als je een roze bril op hebt) is dat Allan Savory met zijn instituut ons leert dat het houden van grote nee immense kuddes grazers dé duurzame manier van landgebruik is in droge gebieden. Lees en kijk je daar maar eens over bij.

Geloof de dieetgoeroe’s niet die ons aanpraten op drie minuscule stukjes mager vlees per week te leven. Misschien is dat een theoretische ondergrens voor bepaalde essentiële aminozuren als carnosine en creatine. En dan heb je nog vitamine B12. Maar zo’n theoretisch minimum doet geen recht aan het feit dat onze spijsvertering tot de tanden toe gewapend is als elke rechtgeaarde carnivoor. Doe je dus te goed. Een halve kilo (orgaan)vlees, vis en eieren per dag? Helemaal prima. Wat jij wilt! Waar jij je goed bij voelt. Natuurlijk hangen een hele reeks aparte paleohacks onder de grote mentale paleohack dat we eens vrede moeten sluiten met de carnivoor in ons. Die worden allemaal nog uitgewerkt op deze site: vis, schaaldieren, dierlijk vet, lever, orgaanvlees in het algemeen en gelatine hebben we al gehad.

PS Enne met de foto bovenaan kies ik meteen al voor de soft paleo benadering want voor de freaks zijn zelfs ambachtelijk gedroogde worsten niet paleo. Onzin natuurlijk.

PPS Voor mensen voor wie hun vegetarisme en of veganisme tevens een maatschappelijk statement is, is er redding! In haar boek The vegetarian Myth, beschrijft de voorheen veganistische feministe Lierre Keith hoe zij weer bevriend raakte met dierlijke voeding en hoe het haar gezondheid redde terwijl ze wel blijft pleiten voor een radicale transormatie van de maatschappij te beginnen met de voedingsindustrie.

vegmyth cover third review

 

Bronnen:

http://authoritynutrition.com/5-brain-nutrients-in-meat-fish-eggs/

http://dailyhealthpost.com/the-many-health-benefits-of-eating-organ-meats/

Vergelijkbare berichten

9 reacties

 1. Hallo Hajo, ik ontdekte gisteren pas dat jij deze site hebt; hartsikke informatief, mooi man! Toegevoegde waarde. Ik ga ‘m vanaf nu volgen. Je andere sites volgde ik al 😉

 2. Hoi Tije, ja leuk he! Like ook de FB pagina ff ajb…. ik heb nog heel veel artikelen in mijn hoofd en probeer er wekelijks 2 te maken…. het moeten artikelen worden met blijvende waarde dus niet echt tijdgebonden! Groetjes,
  Hajo

  PS Wat de voedingsindustrie met ons aanricht is nog veel erger dan wat de klimaatwetenschap en duurzaamheidsindustrie doet. Hopelijk keert het tij ook hier…

 3. De overeenkomst met klimaatwetenschap is frapant en het verschil in mate van schade is inderdaad vele malen groter. Helaas dat dit laatste mij niet bespaard gebleven. Details vermeld ik liever niet publiekelijk, maar met paleo denk ik lang en gelukkig te kunnen leven!

  Volgens mij klikte ik op je naam, in een comment van jou, op Melchior zijn blog; Je weet wel, je concurrent 😉

 4. Heftig zeg! Als je je verhaal ooit kwijt wilt weet je me te vinden OK? Melchior is trouwens niet mijn concurrent maar mijn inspirator. Ik graaf niet zo diep als hij. Ik wil hier meer praktisch inspirerend over paleo schrijven. De wetenschappelijke analyse laat ik aan hem. Ooit schrijf ik een boek over deze thematiek… for sure 🙂

  1. Bedankt!

   Maar dat van Melchior was een geintje hoor! Ik moest denken aan de fittie die hij op zijn blog had, met Mitchel van Duuren. Dat is die ‘mooi-boy’ van paleo.nl.Gast verdient daar -naar zijn zeggen- een aardige boterham mee.
   Ik weet niet meer waar de ruzie precies over ging; iets met commercie en zo, geloof ik. Mijn oproep tot samenwerking tussen de twee werd mij niet in dank afgenomen:-)
   Melchior is een topkerel, staat altijd open voor discussie. Bij jou is dat volgens mij niet anders, super!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.