| | |

Nassim Nicholas Taleb leert ons paleo’s “via negativa”

Ook deze website staat vol recepten om van te smullen. Alleen zul je hier niet iets vinden als “glutenvrij brood” of “lactosevrije melk”. Dat pleziertje gunnen we de marketeers niet dat je als paleo weer zo blind in de armen van de voedingsindustrie zou vallen als veel moderne mensen doen met biologische producten. Nee paleo is paleo. Echt stappen zetten naar de levensstijl van de oermens. Dan kun je nog wel voor je verjaardag een overheerlijke paleotaart wensen, maar elke dag dikke paleodesserts na de maaltijd is misschien qua nutriënten wel paleo maar slaat de plank toch helemaal mis.

De in wijze spreuken grossierende Nassim Nicholas Taleb heeft zeer indringend duidelijk gemaakt dat je eigenlijk moet leven volgens de zogenaamde via negativa. De negatieve weg. In de theologie is de via negativa een manier om God te definiëren als wat hij niet is (zie Wikipedia). Taleb trekt het snel door naar een lifestyle:

The entire idea of via negativa is that omission [avoidance of harm, removal of drugs, corn syrup, cigarettes, gluten, carbs by fasting, gym instructors, tail risks, etc.] does not have side effects and branching chains of unintended consequences -hence robust. But big corporations [evil pharma, pepsi] and consultants cannot make money from removing; they only benefit from adding.

Voor mezelf was de overgang van low-carb (Atkins) naar paleo bijvoorbeeld het weglaten van alle zuivel terwijl ik me daarvoor dagelijks te goed deed aan slagroom, kaas, zure room en soms karnemelk. Niet dat mijn prikkelbare darm dat trok of zo. Nee pas nu ik het weglaat en ook het afwisselend zondigen met graanproducten heb uitgebannen, is mijn darm gezond geworden. Moet ik nu per sé op zoek naar een zuivelvervanger? Een kaasvervanger? Nee dus! Via negativa. Wees blij dat je iets geschrapt hebt en dat je in je dagelijkse gang door de keuken en de supermarkt nog meer als een jager moet kijken naar wat je wel mag.

En geloof me: wil je met paleo afvallen dan is via negativa echt de weg. In mijn geval 6 kilo in een maand of twee. Van slank naar superslank (80kg bij 1.86m). Zeker voor mijn respectabele leeftijd van 48. Intermittent fasting en sportvasten zijn natuurlijk ook vormen van via negativa hoewel de laatste meer op supplementen baseert dan me tegenwoordig lief is. Daarover later meer.

Bronnen:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nassim_Nicholas_Taleb
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=10150379534483375&id=13012333374
http://en.wikipedia.org/wiki/Apophatic_theology

Vergelijkbare berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.