Navigation Menu+

Natto als ultieme supplementatie van vitamine K2

Posted on 21-aug-2014 by in Paleohacks, Voeding | 1 comment

Vegetarisch eten is natuurlijk volkomen in strijd met paleo. Wat krom is kun je niet recht praten. Paleo is vlees en vis! Aangevuld met groenten, fruit en noten. Soja is bij de vegetariërs god. Maar in feite is het de duivel! Zie hierrr en say no more. Er is één belangrijke uitzondering en dat is natto. Gefermenteerde soja. Fermentatie maakt rauwe bonen zoet. In Noorwegen fermenteren ze zelfs vis. Buitenlanders krijgen te horen dat het om “rotte vis” gaat, maar fermentatie is nu juist een gecontroleerde bacteriële afbraak en dus juist niet “rot”. Zuurkool is zo’n ding (andere paleohack). Met natto is iets speciaals. De bacterië die deze fermentatie doet maakt een reeks goede stoffen aan waarvan de belangrijkste vitamine K2 is.

nattou03_10

Met deze grafiek weet je het wel. Vitamine K2 moet ik hebben. Je kunt het kopen als supplement maar meestal in combi met andere stoffen als magnesium en calcium die je misschien al in ruime mate uit je voeding haalt. En we weten dat natuurlijke bronnen van een essentiële stof bijna altijd beter werken dan supplementatie. En dus moet je gewoon natto hebben. Want verder zit vit K2 alleen in oude kaas maar dat is niet paleo. Ook bacteriën in je dikke darm maken het aan. Maar daar kan je lichaam het niet opnemen. Het moet de dunne darm in.En het mooie van natto is dat het ook een probioticum is. Die goede bacteriën koloniseren ook je darm, bevorderen een aangename stoelgang en zorgen misschien zelfs voor lichaamseigen vitamine K2. Eet gewoon dagelijks je portie natto. Als je een verfijnde smaak hebt is het puur goed te pruimen. Beetje koffieachtig. Beetje cappuchino actig eigenlijk en aangezien melk niet mag is natto dan een lekkere smaak voor variatie door de dag. Waar koop je natto? In Nederland een simpel antwoord: nattodan! Het bedrijf uit Diever in Drenthe dat dit product zo goed en zuiver maakt en met zo’n eerlijk verhaal erbij dat het je natuurlijke paleopartner is. Wat mij betreft is natto neopaleo van het beste soort: wetenschappelijk bewezen aanvulling op het pure paleodieet van de jager verzamelaar volgens bereidingsmethoden die ook bij deze jager verzamelaar bekend waren.  Voor zover het al een landbouwproduct is is het er een die moet blijven in de paleotoekomst!

Bronnen:
http://paleoleap.com/dangers-soy/
http://nattodan.com/

1 Comment

  1. Gisteren mijn eerste bestelling natto ontvangen! 5 doosjes, spul is super duur man. Ik laat het nog 3 dagen op smaak komen in de koelkast. Net als met een schimmelkaas, staat in de handleiding. Ik ben benieuwd, hoe het smaakt!

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zuurkool zelf maken brengt je darm en geest terug in balans - Paleohacks.nl - […] prikkelbaarheid een stuk verminderd zo niet geëlimineerd (samen met de andere cruciale paleohacks natto en aardappelzetmeel). Hieronder enkele filmpjes…
  2. Op de WC broodjes bakken met de Bristol Stool Chart - Paleohacks.nl - […] Zuurkool zelf maken brengt je darm en geest terug in balans - Paleohacks.nl op Natto als ultieme supplementatie van…

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *