Paleohacks.nl de ultieme lijst met paleotrucs voor beginners en gevorderden

Ik ben Hajo Smit en ik ben sinds enkele maanden paleo. Eerst lactopaleo of neoplae en nu toch wel hardcore paleo. Mijn lichaam heeft me dit cadeau gedaan: mijn darmen werden namelijk steeds spastischer en na alles geprobeerd te hebben bleek paleo gewoon te werken. Low carben deed ik al 5 jaar sinds ik het verband tussen koolhydraten en kanker ontdekte. Later kwam daar sportvasten en intermittent fasting bij. Inmiddels heb ik vele tientallen uren studie gemaakt van paleovoeding en heb ik een hele set paleohacks op mezelf uitgetest. n=1! Wat is dat nu weer? In statistiek staat n doorgaans voor de grootte van de sample. En meestal moet dit natuurlijk een groot getal zijn. n=500 of 10.000. n=1 betekent gewoon: het werkt voor 1 persoon zo fantastisch dat iedereen het verder de pot op kan: ik doe gewoon dit!  Zie hoe Melchior Meijer het toepast hierr en hierrr. Is paleo daarmee niet wetenschappelijk? Misschien niet maar ook dat is niet relevant. De wetenschap hinkt altijd achter het gesleutel van de uitvinders aan. Wij paleo-mensen zijn uitvinders. Over 30 jaar als wij hoogbejaard en kerngezond aan het skateboarden zijn komen de dubbel blinde trials waaruit zal blijken dat paleo het antwoord op een hele rits chronische ziekten is. Dan is het wetenschap.

7 reacties

  1. Het PDS verhaal is mij bekend. De problemen hiermee die al maar toenemen OOK. In die zin heel herkenbaar verhaal. Leuk om deze site (lees: kant) van je ontdekt te hebben. Per toeval kom ik hier via mijn eigen PDS en googlen op paleo richting Paleohacks, jouw site dus. Tja, waar te beginnen is dan vaak het verhaal. Low carben doe ik al maar, zo ontdek ik nu, er is nog meer. Wat triggert mijn PDS is nu de volgende stap om te ontdekken en eigenlijk zoek ik nog naar het begin om dit te gaan aanpakken.

  2. PDS= Prikkelbaar Darm Syndroom of wel een spastische dikke darm. Wat ik doe is Low Carb en inderdaad vetter eten zoals roomboter gebruiken, vette vis, vlees, olijfolie ed. Transvetten zoveel mogelijk vermijden. Maar goed ik heb niet het idee/ervaring dat dat het enige is om PDS symptomen te verminderen. Verder probeer ik bewerkte voeding ook te vermijden. Blijft voor mij het verminderen van zuivel nog over waarschijnlijk. Kwark en kaas is voor mij dan hetgene wat ik waarschijnlijk moet laten staan.

  3. Ahhh stom. Wel mijn tips voor PDS zijn: idd meteen kappen met alle zuivel en alle graanproducten (gluten weg). Dan de Honig Aardappelzetmeel oplossing drinken als prebioticum en dan zelf je eigen zuurkool maken als probioticum. Tevens kappen met rauwkost (hoogstens af en toe een stengeltje). Als je dit volgt ben je zo genezen! Binnen 10 dagen…

  4. Dank je, dat ga ik proberen! 😉 Op naar het broodjes bakken 😉 Heb jij de ervaring dat dit dan ook een blijvend dieet is? Of is het een kwestie van nu de boel even in het gareel en dan kan je later af en toe zondigen.

  5. Als je een maand of 3 mooie broodjes aan het bakken bent, dan kun je heel langzaam weer eens een stukkie kaas of een koekje of zo erbij nemen. Zelf experimenteren. Het is dan ook zo dat je evenwicht sneller terug komt als je het even kwijt bent (als je maar zuurkool bij de hand hebt haha). Het populaire http://www.dukandieet.com/ gaat uit van een herstelfase en dan weer terug naar 5 dagen per week “normaal” eten… mijn ervaring is: waarom zou je terug willen naar “normaal” als je weet dat daar ziekten als kanker, hartfalen, alzheimer, parkinson etc etc mee samenhangen? Of van die mensen die glutenvrij brood gaan eten… waarom brood? Waarom terugwillen? Eet gewoon de rest van je leven “evolutionair=paleo”… en tuurlijk zondigen mag niet alleen maar moet. Mijn ervaring is: als je voldoende vet eet raak je je suikerverslaving pas echt kwijt…. maar iedereen die 40 jaar suikerverslaafd (ook in de vorm van glucose uit zetmeel) is geweest…. kan potentieel terugvallen…. dus blijf alert… en zie je stoelgang idd als een belangrijke graadmeter van je gezondheid. Als je PDS hebt moet je dus blij zijn: je bent gevoeliger en hebt dus een perfecte graadmeter. “Robuustere mensen” missen dat. Ik ben ook zo’n hyper type. Ik krijg bijvoorbeeld direct teenschimmel als ik te veel carbs eet. Ideaal dus! Heb ik geen bloedmetingen nodig…

    1. I remember language labs when I was in high school, eons ago. They were torture then and I guess they still are. I am just one of those people who could never learn a foreign lan#gage&u8230;.and I tried THREE!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.