| | |

Zuurkool zelf maken brengt je darm en geest terug in balans

Een van de beste ontdekkingen die je met de paleo lifestyle kunt vinden, is het ultieme onthaasten met slow foods. Noten wellen is er een voorbeeld van. Zelf zuurkool maken is het allermooiste voorbeeld. Ultragezond qua nutriënten maar vooral als probioticum. Mijn darmen maakten een vreugdesprong vanaf de eerste dag dat ik mijn zelfgemaakte zuurkool at en het heeft mijn prikkelbaarheid een stuk verminderd zo niet geëlimineerd (samen met de andere cruciale paleohacks natto en aardappelzetmeel). Hieronder enkele filmpjes van hoe je het zelf maakt.

Er zijn veel filmpjes in omloop die het pure recept verklooien. Toevoegen van karnemelk om de fermentatie te starten! Niet nodig. Toevoegen van azijn! Bah. Pasteuriseren. Neeee! Het gekste wat ik las is dat het niet erg is als het aan de bovenkamt schimmelt en dat je dat eraf moet scheppen! Jakkes. Wat ik ook een foute vorm van zuurkool maken vind is het aanstampen van de zuurkool met een stamper. Het gaat er juist om dat je de gesneden kool langdurig met je eigen knuisten kneed. Ultieme paleogym!

Ik beeld me daarbij meditatief in dat mijn handen mijn maag zijn en maak soort van peristaltische bewegingen waarbij ik de kool tussen mijn handen met een draaiende polsbeweging tegen elkaar druk zoals je ook een handwasje zou doen. Er komt met dat kneden zo veel sap vrij in combinatie met het toegevoegde zout dat je ook niet heel erg moeilijk lucht van je zuurkool weg hoeft te houden. In de fermentatie komt bovendien CO2 vrij en dat is een zwaar gas dat op de oppervlakte van je zuurkool blijft hangen.

Inmiddels ook twee fraaie 3 liter zuurkoolpotten met een luchtdichte maar CO2 doorlatende afsluiting op basis van een randje water aangeschaft bij keukenkeramiek.nl. Fantastisch! Zo’n pot is in feite een externe maag waardoor we een beetje meer plantaardig materiaal kunnen eten. Bij planteneters gebeurt de fermentatie tenslotte in de voormagen die wij als carnivoren missen. Zie ook bij de paleohack vlees.

Hieronder 4 die absoluut paleo proof zijn. De eerste was mijn eerste stap in dit avontuur en die is ook echt perfect….

[youtube id=”i77hU3zR-fQ” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

In de volgende de goede tip om een jeneverbesje en wat komijn toe te voegen. Maar je kunt eigenlijk alles toevoegen wat je lekker vindt: wortel, radijs, paprika, rode peper. In de groente zelf zitten de goede bacteriën in die de plant ook zelf gebruikt om zich tegen ziekten te beschermen die na het snijden en kneuzen van de kool begint alle glucose in melkzuur om te zetten. Wat deze man aan het einde doet met zo’n fermentatie setje bovenop de pot is echt niet nodig als je zoals in de eerste video voldoende sap uit gekneed hebt. Je kunt dan ook gewoon de pot elke dag ff openen en even snuffelen hoe je zuurkool wordt. Vanaf de 3e dag is hij goed te eten en als je hem zuur genoeg vindt zet je hem in de koelkast. Maar hij is ook prima wekenlang te bewaren buiten de koelkast.

[youtube id=”bbW1UngiIJ0″ width=”600″ height=”340″ position=”left”]

Nu een mooie Duitse paleovrouw of tenminste gezond neolitisch. Paar extra tips: doe een gewicht op de kool om te zorgen dat er geen kool in contact is met de lucht. Ik las hierrr dat je via deze Duitse Fermentatie Facebook groep die schijven kunt krijgen. Ook een goede tip als je een kelder hebt: 2 dagen op kamertemperatuur en dan in de kelder nog 5,5 week door fermenteren. Maar gewoon een hele week op kamertemperatuur en dan in de koelkast is ook prima.

[youtube id=”I8kjWSaw2Hg” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

De laatste is van een man die het op wat grotere schaal maakt. Hij vertelt mooi over zijn passie!

[youtube id=”Vy00ycBpqpc” width=”600″ height=”340″ position=”left”]

En nu zelf die passie ontwikkelen. Ik zou bijna zeggen: ik fermenteer dus ik besta!

Meer bronnen:

http://www.mnn.com/food/healthy-eating/blogs/surprising-health-benefits-of-sauerkraut

http://www.pickl-it.com/blog/202/sauerkraut-wonder-food/

http://healthimpactnews.com/2014/sauerkraut-anti-cancer-fermented-food-that-restores-gut-flora/

 

 

Vergelijkbare berichten

4 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.